Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи към

...
Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи към
Коментари Харесай

Зам.-шефка на Еврокомисията - с персонална подкрепа за съдия Владислава Цариградска

Европейската комисия " следи от близко развиването на случая "  със систематичните закани към българската съдийка Владислава Цариградска и " продължава да работи интензивно и да поддържа напъните за подсилване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз ".

Това твърди зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова в писмо до Българския хелзинкски комитет (БХК). Кореспонденцията е в отговор на друго писмо на правозащитната организация за положението на правосъдната система в България.

Както и Клуб Z писа, случаят на съдийката е прочут отпреди години, само че по-широко му се обърна внимание чак при този парламент и след убийстото на Мартин Божанов-Нотариуса. Съдията - тогава от РС-Луковит изяснява, че е получила безусловно в зала безпардонни закани от Божанов, а офанзивите против нея съответстват с нейни нелицеприятни изявления против прокуратурата, както и се разпростират доста забавно в едни и същи " кафяви " медии, гравитиращи към избрана политическа фигура.

Така от БХК през днешния ден припомнят, че в края на март 2024 година разпратиха писмо до основни районни и интернационалните организации: Съвета на Европа, Европейския съюз, Организация на обединените нации и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), изразявайки поддръжка за позиция на Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ), Европейската асоциация на съдиите (EAJ) и Европейските магистрати за народна власт и свободи (MEDEL), която беше огласена по-рано.

Даваше се гласност на казуса със заканите срещу Цариградска, която към този момент работи в Плевенския областен съд, и арбитър Цветко Лазаров, от Софийския апелативен съд.

" БХК разшири предмета на обръщението към институциите, като акцентира на систематични проблеми като „ сенчестите кръгове на дълбоката страна ", опълчването на напъните за ограничение на властта и на формалното и неофициално въздействие на основния прокурор в правосъдната система, както и оправянето с корупцията. От организацията описват за обществените разкрития за търговия с въздействие в правосъдната система, както и за прословутото ликвидиране на един от брокерите на въздействие в българската правосъдна система в края на януари 2024 година ", напомнят през днешния ден оттова.

И още:

" БХК следи положението на българската правосъдна система като значим институционален инструмент за отбрана на човешките права, върховенството на закона и демократичните полезности. От 2012 година насам в областта на промяна на правораздаването организацията е провела няколко акции и е разгласила голям брой публични мнения в границите на публични съвещания по законопроекти, в наднационални изпълнителни производства, в отчети и други "

Клуб Z припомня, че макар немалкото звук, към този момент единственият фиктивен резултат е, че в СГП престоява досъдебно произвеждане за възможна ОПГ към Нотариуса, занимаваща се, с изключение на с имотни измами, и с изнудване, и с напън на съдии (това обвиняване е добавено по-късно). То се оказа, че е от години.

Докъде обаче е то - изключително след гибелта на Божанов, не е известно. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР